Sanatatea si boala in homeopatie

Ce reprezinta sanatatea si boala in homeopatie?

Ce este pana la urma sanatatea si boala?

Definirea conceptului de sanatate este inca in dezbatere. In termeni foarte rigurosi, sanatatea este definita de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) ca fiind  "bunastare fizica, mintala si sociala care nu consta doar in absenta bolii sau a infirmitatii" (1946).  Mai tarziu va fi inclusa în aceasta definitie si „capacitatea de a duce o viata productiva social si economic”.

In antichitate, medicina a cautat sa inteleaga anatomia si fiziologia (cum functioneaza) corpului uman. Apoi, pe masura ce stiinta s-a dezvoltat, medicina a cautat mai adanc in organism, descriind celulele, mecanisme fiziologice si biochimice. S-a dezvoltat si latura patologiei (a bolii). Au fost identificate celulele suferinde, factorii declansatori sau favorizanti, mecanisme fiziopatologice etc. S-au dezvoltat metode de diagnostic si terapie. Tratamentul se face in principal cu medicamente (substante chimice in doze ponderale) sau prin metode invazive, chirurgicale.

Microscopul electronic a permis identificarea genelor si, implicit a bolilor genetice. Aceasta este medicina alopata, care este impartita pe specialitati (in legatura cu divesre organe sau aparate, cum ar fi ortopedia, urologia, nefrologia, endocrinologia, ORL, oncologia, etc.). 

Vithoulkas insista, in cartea Stiinta Homeopatiei,  pe faptul ca homeopatia are o abordare holistica, iar pacientul trebuie analizat avand in vedere cele trei niveluri fundamentale ale fiintei umane, planul fizic, emotional si mental dar si de felul cum el reactioneaza si se integreaza în mediul familial si social. In concluzie atat starea de sanatate cat si cea de boala trebuie interpretata in funtie de acesti parametrii.

In concluzie, sanatatea ar trebui definita ca absenta durerii si a oricaror limitari ceea ce reprezinta o stare de bine pe plan fizic, lipsa unor pasiuni intense pe plan emotional (ceea ce inseamna o stare dinamica de seninatate si calm) si manifestarea, pe planul mental, a creativitatii dar fara egoism sau idei antisociale (deci integrarea armonioasa a individului in mediu).  

Nu trebuie sa uitam ca in Asia, de mii de ani se practica acupunctura, presopunctura, yoga, etc. Filozofia asiatica a descris meridiane energetice, chakrele omului, a pus accentul pe meditatie si introspectie si a privit individul in unitatea lui. Chiar si aici, cand mijloacele conservatoare erau depasite, se practica chirurgia.

Medicina alopata nu aminteste deloc despre campul energetic, sau aura omului. Exista cu siguranta o legatura puternica intre acest camp si corpul fizic. Daca stim aproape totul despre celule (structura peretelui, a nucleului, s-a descris ADN-ul, mitocondriile, etc) nu stim nimic sau aproape nimic  despre acest camp. El defineste materia vie sau altfel spus este foarte intens in prezenta celulelor vii si poate fi pus in evidenta prin mijloace fizice. Nu dispare complet decat dupa moartea celulara. El este prezent si alaturi de metale, substante chimice, etc. Teoria relativitatii, e=mc2 ne spune ca materia se poate transforma in energie si invers, energia se „condenseaza”in materie. 

Trebuie sa intelegem complexitatea organismului uman, cu gandurile si emotiile sale. si care nu este doar corp fizic ci are si un camp energetic.

 

Doresti informatii suplimentare? Iti stam la dispozitie! contacteaza-ne